Blog

« Vissza

Sortban írni, önmagát halálra rémíteni

2014. 12. 05. 09:14

Arne Dahl-könyvbemutató

Terített asztal, glögg, csoki, sütemény és hahotázó közönség – a skandináv krimiket író svéd Arne Dahl budapesti könyvbemutatója sokkal derűsebbre sikeredett, mint a könyvei. Az Alexandra Pódiumon Fon Gabi beszélgetett a szerzővel.

új kép 1258

Fotó: Detectivity

A nemrég kinevezett budapesti svéd nagykövet megalapozta a jó hangulatot néhány viccel, Zlatan Ibrahimoviç emlegetésével, meg azzal, hogy kimondta magyarul a “rendőrség” szót. Ígéretet tett rá, hogy a nagykövetség minél több svéd szerzőt hoz majd el a magyar krimirajongóknak, aztán átadta a szót a szerzőnek.

Arne Dahlról hamar kiderült, hogy valójában Jan Arnald a becsületes neve. Az álnév akkor született meg, amikor az író, aki addig nem büszkélkedett hatalmas könyvmennyiség eladásával, elhatározta, változtat a dolgok állásán. Új identitásával nagy sikert aratott, de éveken át nem lebbentette fel a fátylat, kíváncsi volt, meddig maradhat titokban a személye a jelenlegi mediatizált világban. Öt éven át sikerült az inkognitót megőrizni. A hírnév hosszú ideig váratott magára, ezért jelenleg nagyon élvezi: egyetlen hátránya talán az, hogy sokat utazik és emiatt kevés ideje marad az írásra.

A Rossz vér című regény legelején meggyilkolnak egy irodalomkritikust (kritikánk a könyvről itt olvasható). Fon Gabi arra volt kíváncsi, a hasonló munkakörben tevékenykedő Dahl miért végezte ki ilyen brutális módon a saját szakmáját: tekinthető ez egyfajta öngyilkosságnak? Dahl beismerte a tényt, de hozzátette, a könyv szereplője olyan szemléletet képvisel, amit ő nagyon nem szeret a valóságban.

Megtudtuk, hogy leginkább egy szál sortban szokott írni, és a történet nagyjából készen áll a fejében, mielőtt nekiáll gondolatait papírra vetni. Fontos számára, hogy a könyvekben ne csak a bűntények váljanak lényegessé, hanem a főhősök – a rendőrök – lelkivilága, magánélete is. A gyilkosságok megírása után nem mindig alszik jól: a Rossz vért például egy faluszéli kunyhóban írta, és sikerült önmagára is úgy ráijeszteni, hogy nem mert kimenni a sötétben. A Rossz vér esetében a félelmetes atmoszféra megteremtése fontos koncepció volt, hiszen a regény nagyon komoly és kegyetlen dolgokról szól: a vietnami háború poszttraumájáról, és arról, a gyilkos ösztön hogyan öröklődhet tovább apáról fiúra. Svéd sorozatgyilkos ugyan még nincsen (talán egy jelentkező akadt, de arról is kiderült, hogy hazudik), Dahl mégis sok dokumentumot, megtörtént eseményt használ fel, hogy hitelesen mutassa be, milyen módon működik a sokak által még mindig  paradicsominak tetsző svéd társadalom. A “paradicsom” szó elhangzásakor láthatatlan kezek lesöpörték az egyik könyvet a polcról a szerző háta mögött: íme, így hullik szét Svédország darabjaira, jegyezte meg Dahl nyakát a vállai közé húzva.

Az író annyira népszerű hazájában, hogy műveiből tévésorozatot forgattak. Részt vehetett a szereplőválogatáson, láthatta a forgatókönyvet is: kicsit meglepte ugyan, hogy a főnyomozó a sorozatban nővé változott, de a filmkészítők meggyőzték a döntés helyességéről. Még egy kis szerepet is rábíztak: bárban ücsörgő és söröző vendéget “alakított”, akinek szövege is van, méghozzá annyi: “Igen.” A fontos jelenetet és lenyűgöző alakítást később kivágták a kész filmből.

Dahl igazi utazó író, rengeteg helyen járt a világban. A könyveit mindenhol máshogy fogadták: Angliában a történet érdekelte az olvasókat, Német- és Magyarországon inkább a mögöttes jelentés, Dél-Amerikában pedig a svéd demokrácia, a sztori egy cseppet sem. Fon Gabi a beszélgetés végén zavarba hozta az írót kissé provokatív kérdésével: ti. miről írna, ha itt élne Magyarországon? Dahl rövid hallgatás után dadogva bevallotta, hogy valószínűleg a korrupcióról. Szavai nyomán egy középkorú hölgy felhördült és kicsit csúnyán nézett a pódium felé, a többség azonban nevetett a válaszon. Dahl hozzátette, hogy okos és hozzáértő nyomozók természetesen gyorsan felgöngyölítenék az ügyet a képzelt regényben.

Arne Dahl szoros kapcsolatot tart rajongóival. A beszélgetés után szívesen dedikált, beszélgetett és fotózkodott a jelenlevőkkel, és az interneten sem rejtőzik el stábja háta mögé. Facebook-oldalát saját maga kezeli, minden olvasói kérdésre válaszol.

comments powered by Disqus