Blog

« Vissza

Játéktörténetek IV.

2014. 11. 07. 10:56

Kik fordulnak meg a szabadulószobákban? Milyen apró, de fontos dolgok történnek az Apáthy-sziklánál, a gyilkos vacsorákon, a vidéki kastélyokban, az iskolákban? Új rovatunkban rövid történeteket mesélünk nektek, amik velünk estek meg. 

anita szemét

Fotó: Léderer Anita

Kukázás

A pécsi Zsolnay fesztiválon megtörtént, ami minden játékmester és előadóművész rémálma. Az összes kellék szőrén-szálán eltűnt.

Tavaly nyáron egész hetes játékra kaptunk megbízást a Zsolnay Kulturális Negyedben. Igazi álomépületben rendezhettük be a helyszínt: a játéktér része volt egy poros, félhomályos padlás, egy lilliputi szoba, ahol csak hétrét görnyedve lehetett járni, és egy konferenciaterem festői kilátással, patinás bútorokkal, brokátfüggönnyel. A fejünkben ott állt készen, kerekre megírva a történet, alig vártuk a bemutató játékot. Este holtfáradtan érkeztünk meg, leraktuk a kellékeket és mentünk aludni.

Másnap reggel a csomagok, amikben ott sorakoztak a precízen megírt levelek és nyomok, a tárgyak, amiket ki-ki a saját lakásából hozott vagy ismerősöktől könyörgött el, nem voltak a helyükön. Keresni kezdtünk: senki  nem látta őket. A véletlenül arra tévedő informatikus srác látva a növekvő pánikot magabiztosan húzta elő a mobilját: most felhívja ikszipszilont, ő biztosan tudni fogja, merre vannak a cuccaink. Két perc múlva csüggedt arckifejezéssel jött vissza: igen, ikszipszilon már hallott az ügyről, és ő is a csomagokat keresi.

Percek alatt felforgattuk a Zsolnay-negyed életét. Mindenki a kellékeinket hajszolta, hiába. Akkor jutott eszébe valamelyikünknek: hátha egy túlbuzgó takarító szemétnek nézte a papírhalmokat, nézzük meg a kukákban! És igaza volt. Valaki mindent kivágott a szemetesbe, és hogy véletlenül se legyen szerencsénk, csomagonként szórta őket szét különböző kukákba.

A kívülállók csak azt láthatták, hogy a nyári hőségben öt lány zöld ládákat fektet a földre, izzadtan cigarettacsikkek, kávézacc és koszos zsebkendők között turkál, s miközben ezt a nem mindennapi hőstettet hajtja végre, fulladozik a nevetéstől.

Minden meglett.

Korábbi játéktörténeteink: itt, itt és itt olvashatók.

comments powered by Disqus